Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» περιλαμβάνοντας στους σκοπούς του την υποστήριξη και ενίσχυση της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, διεύρυνε τις βασικές καλλιτεχνικές του αναζητήσεις με ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς στόχους.
Συγκεκριμένα, αποφάσισε να περιλάβει στις δραστηριότητές του την καταγραφή και μελέτη της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και τη διάδοσή της μέσω της χρήσης σύγχρονων πληροφορικών δικτύων και προϊόντων.
Το 1995 ξεκίνησε το πρόγραμμα «Καταγραφή, μελέτη και προβολή της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής» με αφετηρία τη Θράκη (νομοί Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης).
Το ερευνητικό πρόγραμμα «Καταγραφή, μελέτη και προβολή της παραδοσιακής μουσικής της Θράκης» πραγματοποιήθηκε κατά τη χρονική περίοδο 1995-2000. Στο διάστημα αυτό έγιναν συνολικά 38 ερευνητικές αποστολές σε 65 πόλεις και χωριά της Θράκης και της Θρακικής διασποράς, όπως κοινότητες Θρακιωτών στη Μακεδονία, καθώς και στο Τσερνοπόλιε της Ουκρανίας.
Ηχογραφήθηκαν περισσότερα από 2500 τραγούδια, οργανικοί σκοποί και δείγματα λόγου σε 116 ψηφιακές ταινίες διάρκειας 130 ωρών και 1000 κασέτες αναλογικού ήχου με συνεντεύξεις. Επίσης, συγκεντρώθηκε οπτικό υλικό σε βίντεο διάρκειας περίπου 400 ωρών και 12.000 φωτογραφίες και διαφάνειες. Το υλικό αυτό έχει αποδελτιωθεί και ταξινομηθεί, μετά από επεξεργασία, σε επιμέρους αρχεία.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε χάρη στην ευγενική χορηγία του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”.