Skip to content Skip to footer

«Δράση Εκτός Έδρας» 2008-2010
Χορηγός: Βίκτωρ Ρέστης

Το πρόγραμμα ΔΡΑΣΗ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ εντάσσεται στο πλαίσιο της μεγάλης εκπαιδευτικής εκστρατείας του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής που εμπνεύσθηκε και εγκαινίασε το 2008 ο Πρόεδρoς του Δ.Σ. Χρήστος Λαμπράκης. Βασικός άξονας που διαπερνά την αντίληψη του Συλλόγου είναι η μέριμνα για την κοινωνική δικαιοσύνη που προαπαιτεί ίσες ευκαιρίες για όλους στη ζωή και την τέχνη. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει στόχο να προσεγγίσει τους νέους, σε όποιο μέρος της Ελλάδος και αν βρίσκονται, να τους προσφέρει ευκαιρίες άμεσης επαφής με τη μουσική και τους μουσικούς, να διακρίνει τους πλέον ταλαντούχους από αυτούς και να τους προσφέρει την υποστήριξη που χρειάζονται για την εξέλιξή τους.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την πολύτιμη χορηγία του κ. Βίκτωρα Ρέστη, με τη συμμετοχή της μουσικολόγου κας Έφης Αβέρωφ-Μιχαηλίδου και του Τρίο Opus I το οποίο αποτελείται από τους μουσικούς: Δημήτρη Σέμση (βιολί), Αστέριο Πούφτη (βιολοντσέλο) και Γιάννη Τσανακαλιώτη (πιάνο). Την οργάνωση του προγράμματος έχει η μουσικός-εκπαιδευτικός κα Ολγα Καλογρηάδου. Γενικός συντονιστής είναι ο μαέστρος κ. Νίκος Τσούχλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Το πρόγραμμα «Δράση εκτός Εδρας» εφαρμόζεται σε διαφορετικές, κάθε χρόνο, πόλεις, με την προοπτική να καλύψει σταδιακά τις ανάγκες όλης της ελληνικής επικράτειας. Εκτελείται με τη συνεργασία και την υποστήριξη των δημοτικών αρχών και των τοπικών φορέων (ωδεία, σχολεία κλπ) και περιλαμβάνει τρεις φάσεις, που έχουν ως εξής:

1. Κατά την πρώτη φάση του προγράμματος, που πραγματοποιείται στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, οι συντελεστές επισκέπτονται τις επιλεγμένες πόλεις, όπου πραγματοποιούνται οι εξής δραστηριότητες

  • Ανοικτό μάθημα-εργαστήρι κατάλληλο για να το παρακολουθήσει ένα ευρύτερο – όχι απαραίτητα μυημένο στη μουσική – κοινό. Στο πρωτότυπο αυτό ανοιχτό μάθημα, η κα Αβέρωφ «ξεδιπλώνει» με τρόπο κατανοητό, ευχάριστο και διδακτικό το «θαύμα» της μουσικής ενώ παράλληλα οι μουσικοί του Trio Opus I συμμετέχουν με «ζωντανά» μουσικά παραδείγματα. Στόχος του μαθήματος είναι να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά ηλικίας 8-15 ετών και απευθύνεται σε σπουδαστές ωδείων και μαθητές μουσικών σχολείων. Σκοπός της δραστηριότητας είναι να συμβάλει στην ευρύτερη γνώση και στην κατανόηση της μουσικής δίνοντας στους ακροατές δυνατά ερεθίσματα και πολύτιμες πληροφορίες που θα διευρύνουν το γνωστικό τους αντικείμενο.
  • Ανοικτή ακρόαση των σπουδαστών που φοιτούν σε όλα τα ωδεία της πόλης (δημόσια και ιδιωτικά) και οι οποίοι σπουδάζουν ένα όργανο ορχήστρας (έγχορδα, πνευστά, κρουστά) ή πιάνο. Το επίπεδο των παιδιών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον το 2ο έτος της Μέσης Σχολής. Η επιλογή των έργων θα είναι δική τους και εφόσον χρειάζονται συνοδεία πιάνου θα πρέπει να φέρουν και τον πιανίστα τους. Την ακρόαση καλούνται να παρακολουθήσουν όλοι οι καθηγητές των ωδείων καθώς η αρωγή και η συμβολή τους είναι πολύτιμη. Μετά την ολοκλήρωση των ακροάσεων, οι μουσικοί του Τρίο Opus I δίνουν κατευθύνσεις μελέτης στα παιδιά που θα επιλέξουν, προκειμένου να προετοιμαστούν για τη δεύτερη φάση του προγράμματος. Προτείνεται το κατάλληλο ρεπερτόριο σε συνεργασία με τους καθηγητές των επιλεγμένων σπουδαστών.
  • Μία συναυλία του Trio Opus I, ανοικτή στο κοινό και με ελεύθερη είσοδο, ολοκληρώνει την πρώτη φάση του προγράμματος στις επιλεγμένες πόλεις της περιφέρειας.

2. Η δεύτερη φάση του προγράμματος, που πραγματοποιείται στο διάστημα Φεβρουαρίου–Μαρτίου, περιλαμβάνει επίσκεψη του βιολονίστα Δημήτρη Σέμση, ο οποίος ακούει και διδάσκει σε ένα διήμερο μουσικό σεμινάριο τους επιλεγμένους από την πρώτη επίσκεψη ταλαντούχους σπουδαστές (και μουσικά σύνολα) και ανάλογα με την πρόοδο και την απόδοσή τους, καθορίζει ποιοι από αυτούς θα συμμετάσχουν σε ειδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

3. Η τρίτη φάση ολοκληρώνεται στην Αθήνα με τη συμμετοχή των επιλεγμένων σπουδαστών σε καθορισμένη συναυλία και την απονομή σε αυτούς ειδικών υποτροφιών, με την πολύτιμη στήριξη της χορηγίας της Οικογένειας Γ.Π. Λιβανού.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης αυτής, οι επιλεγμένοι σπουδαστές, καθώς και μικρές ομάδες σπουδαστών από κάθε πόλη, φιλοξενούνται από τον Σύλλογο για ένα διήμερο στην Αθήνα, όπου έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, να ξεναγηθούν στους χώρους του, να γνωρίσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη των Φίλων της Μουσικής και να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες συναυλίες.

Κατά το 2010-11 το πρόγραμμα «Δράση εκτός Έδρας» θα συνεχισθεί για τρίτη χρονιά στις πόλεις: Καβάλα, Κέρκυρα, Ρόδο.